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* 地中海食・肉食ジビエ・酒!冴えてるぞ。国立健康栄養研究所!

日時: 2011/12/14(水) 06:33:09 メンテ
名前: tsunco

国立健康栄養研究所の最新栄養ニュースからホットな3篇をご紹介致します。
地中海食・肉食ジビエ・適量のアルコール。
全てお勧めだとか。
実に素晴らしい。
最近異様に冴えていますな、国立健康栄養研究所(笑)。


地中海式食事法が心の健康をまもる(2011/12/12)AJCN より:
http://www.linkdediet.org/hn/modules/weblogD3/details.php?blog_id=1626
>果物や野菜、魚介類が豊富に含まれるような地中海式食事法を行う事によって、心臓の健康が保たれるようだという研究。約2,500人を対象にマイアミ大学の研究者らによって9年間追跡検討された。被験者らは、完全に地中海式食事法のような様式で食事を摂取していたわけではなかったが、魚介類やオリヴ油、全粒粉や野菜など、健康的な脂質を摂取しているという点で地中海式食事法に近い食事を取っていた。これらの人たちは、心血管性の疾患で死亡するリスクが低下したのだ。
研究者らによれば。9ポイントの地中海式食事法スケールに於いて、1ポイント増加する毎に、冠動脈疾患による死亡リスクは9%低下したと報告している。本研究では、地中海式食事法と脳卒中リスクの関連性に関してはあまりよく分からなかった。地中海式食事法スコアが高い脳卒中患者も低い脳卒中患者も、あまり死亡率では変わらなかった。
食物繊維質を豊富に含み、オメガ3系統の脂肪酸を多く摂取することが、心の健康を守るという、これまで主張されてきた根拠をさらにサポートする内容の研究であったといえる。

Mediterranean-style diet and risk of ischemic stroke, myocardial infarction, and vascular death: the Northern Manhattan Study
http://www.ajcn.org/content/94/6/1458
Hannah Gardener, Clinton B Wright, Yian Gu, Ryan T Demmer, Bernadette Boden-Albala, Mitchell SV Elkind, Ralph L Sacco, and Nikolaos Scarmeas
1From the Evelyn F McKnight Brain Institute, Department of Neurology, Miller School of Medicine, University of Miami, Miami, FL (HG, CBW, and RLS); the Department of Neurology, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York, NY (CBW, BB-A, MSVE, and RLS); the Department of Neurology, Sergievsky Center, Taub Institute for Research in Alzheimer's Disease and the Aging Brain, Columbia University Medical Center, New York, NY (YG and NS); and the Departments of Epidemiology (RTD) and Sociomedical Science (BBA), Mailman School of Public Health, Columbia University, New York, NY.
↵2 HG and CBW shared first authorship of this study.
↵3 Supported by the National Institute of Neurological Disorders and Stroke (grant R37 NS 29993).
↵4 Address reprint requests and correspondence to C Wright, Department of Neurology, Miller School of Medicine, University of Miami, 1120 Northwest 14th Street, Room 1349, Miami, FL 33136. E-mail: cwright@med.miami.edu.
Abstract
Background: A dietary pattern common in regions near the Mediterranean appears to reduce risk of all-cause mortality and ischemic heart disease. Data on blacks and Hispanics in the United States are lacking, and to our knowledge only one study has examined a Mediterranean-style diet (MeDi) in relation to stroke.
Objective: In this study, we examined an MeDi in relation to vascular events.
Design: The Northern Manhattan Study is a population-based cohort to determine stroke incidence and risk factors (mean ± SD age of participants: 69 ± 10 y; 64% women; 55% Hispanic, 21% white, and 24% black). Diet was assessed at baseline by using a food-frequency questionnaire in 2568 participants. A higher score on a 0–9 scale represented increased adherence to an MeDi. The relation between the MeDi score and risk of ischemic stroke, myocardial infarction (MI), and vascular death was assessed with Cox models, with control for sociodemographic and vascular risk factors.
Results: The MeDi-score distribution was as follows: 0–2 (14%), 3 (17%), 4 (22%), 5 (22%), and 6–9 (25%). Over a mean follow-up of 9 y, 518 vascular events accrued (171 ischemic strokes, 133 MIs, and 314 vascular deaths). The MeDi score was inversely associated with risk of the composite outcome of ischemic stroke, MI, or vascular death (P-trend = 0.04) and with vascular death specifically (P-trend = 0.02). Moderate and high MeDi scores were marginally associated with decreased risk of MI. There was no association with ischemic stroke.
Conclusions: Higher consumption of an MeDi was associated with decreased risk of vascular events. Results support the role of a diet rich in fruit, vegetables, whole grains, fish, and olive oil in the promotion of ideal cardiovascular health.



野生動物が食べたい子供たち(2011/12/09)EurekAlertより:
http://www.linkdediet.org/hn/modules/weblogD3/details.php?blog_id=1623            
>米国カリフォルニア大学とハーバード大学の共同研究によれば、野生動物へのアクセスが失われると多くの子供たちが微量栄養素の欠乏に直面するという。
依然として世界中で数億人の人々が海や陸の野生動物を食料としているが、野生動物の個体数の減少などが、これら自給自足している地域社会の健康と生活に与える影響はよくわかっていなかった。
今回の調査の結果によれば、栄養強化食品やサプリメントが一般的でない世界のいくつかの地域では、今なお動物性の食品が、三大栄養素のみならず鉄、亜鉛、オメガ-3系脂肪酸、ビタミンB12などの重要な微量栄養素の供給源となっているようである。
マダガスカル北東部の農村にすむ12歳以下の子供77名を対象としたコホート研究で、野生動物を食べる生活から引き離された子供で貧血の割合が29%増加したことを見出したという。
子供たちはフルーツコウモリのような野生動物の肉を常食している。代わりになる食品を探さねばらないが、にわとりなどを飼うのが良いかもしれないと研究者らはコメントしている。

Benefits of wildlife consumption to child nutrition in a biodiversity hotspot
http://www.pnas.org/content/early/2011/11/16/1112586108.abstract
Christopher D. Goldena,b,c,1, Lia C. H. Fernaldb, Justin S. Brasharesc, B. J. Rodolph Rasolofoniainad, and Claire Kremenc
aHarvard University Center for the Environment, Harvard University, Cambridge, MA 02138;
bSchool of Public Health and
cDepartment of Environmental Science, Policy, and Management, University of California, Berkeley, CA 94720; and
dWildlife Conservation Society, Soavimbahoaka, Antananarivo (101), Madagascar
Edited* by Gretchen C. Daily, Stanford University, Stanford, CA, and approved October 19, 2011 (received for review August 2, 2011)
Abstract
Terrestrial wildlife is the primary source of meat for hundreds of millions of people throughout the developing world. Despite widespread human reliance on wildlife for food, the impact of wildlife depletion on human health remains poorly understood. Here we studied a prospective longitudinal cohort of 77 preadolescent children (under 12 y of age) in rural northeastern Madagascar and show that consuming more wildlife was associated with significantly higher hemoglobin concentrations. Our empirical models demonstrate that removing access to wildlife would induce a 29% increase in the numbers of children suffering from anemia and a tripling of anemia cases among children in the poorest households. The well-known progression from anemia to future disease demonstrates the powerful and far-reaching effects of lost wildlife access on a variety of human health outcomes, including cognitive, motor, and physical deficits. Loss of access to wildlife could arise either from the diligent enforcement of existing conservation policy or from unbridled unsustainable harvest, leading to depletion. Conservation enforcement would enact a more rapid restriction of resources, but self-depletion would potentially lead, albeit more slowly, both to irrevocable local wildlife extinctions and loss of the harvested resource. Our research quantifies costs of reduced access to wildlife for a rural community in Madagascar and illuminates pathways that may broadly link reduced natural resource access to declines in childhood health.



適度な飲酒で糖尿病リスク低下(2011/12/09) AJCN より:
http://www.linkdediet.org/hn/modules/weblogD3/details.php?blog_id=1622      
>中年の炭水化物を多く摂取している女性において適度に飲酒する習慣のある人は糖尿病リスクが低下するようだという研究。これまでも適度な飲酒が糖尿病リスクを低下させることについては報告されてきたが本研究では高炭水化物食を摂取している女性に焦点を置いている点が興味深い。
本研究は、ハーヴァード大学公衆衛生大学院のフランク・フー博士らによるチームで行われた。高炭水化物食を続けている場合、飲酒なしだと糖尿病リスクは30%上昇するようだ。高炭水化物食を摂取していても、飲酒量が適度にあるならば、このリスクが低下するのだという。
本研究は約82,000人の女性を対象にした長期看護士健康研究のデータから検討された。本研究で研究開始当初に糖尿病ではないと考えられていた約9%において、その後26年間にわたって追跡されたのだ。
精製された炭水化物を多く摂取している女性は、例えば朝食シリアルや白パン、マッシュポテト、コーラにオレンジジュースなどを多く摂取している女性であり、多くの肉を摂取するなど、糖尿病リスクが高い状態にある。しかしながら、これらのグループに於いて適度な飲酒習慣があると、ない場合に比べて30%糖尿病リスクが低いのだ。適度な飲酒とは、1日あたり15gを超える程度のアルコール摂取が見られる場合を指している。
しかしながら、上記のようなケースにおいての例を検討したのみであって、飲酒そのものが糖尿病リスクが低下できるという事を謳うものではない、とも研究者は指摘している。

Joint association of glycemic load and alcohol intake with type 2 diabetes incidence in women1,2,3
http://www.ajcn.org/content/early/2011/11/01/ajcn.111.023754
Rania A Mekary, Eric B Rimm, Edward Giovannucci, Meir J Stampfer, Walter C Willett, David S Ludwig, and Frank B Hu
1From the Departments of Nutrition (RAM, EBR, EG, MJS, WCW, DSL, and FBH) and Epidemiology (RAM, EBR, EG, MJS, WCW, and FBH), Harvard School of Public Health, Boston, MA; the Channing Laboratory, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School (EBR, EG, MJS, WCW, and FBH), Boston, MA; and the Children's Hospital, Boston, MA (DSL).
The Nurses’ Health Study is supported by the NIH (grants DK58845, CA87969, and P30 DK46200). DSL was supported in part by the New Balance Foundation and the National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (grant K24DK082730).
Address correspondence to FB Hu, Harvard School of Public Health, 665 Huntington Avenue, Boston, MA 02115. E-mail: fhu@hsph.harvard.edu.
Abstract
Background: Little is known about the joint association between glycemic index (GI), glycemic load (GL), and alcohol intake with type 2 diabetes (T2D).
Objective: The objective of this study was to examine whether alcohol intake alters the associations between carbohydrate quality (GI) or quality and quantity (GL) and T2D incidence in women.
Design: Participants from the Nurses’ Health Study who were free of T2D, cardiovascular disease, or cancer (n = 81,827) at baseline in 1980 were followed for 26 y. Cumulative averages of GI, GL, total carbohydrates, and alcohol intake were calculated every 2–4 y from validated food-frequency questionnaires. Cox proportional hazard models were used to adjust for covariates.
Results: We documented 6950 cases of T2D during follow-up. After adjustment for lifestyle and dietary factors, the positive association between GL and T2D risk was attenuated in subjects with higher alcohol intakes. RRs that compared the top and bottom quintiles of GL were 1.29 (95% CI: 1.11, 1.49; P-trend < 0.001) in women with alcohol intakes of 0 to <5 g/d, 1.34 (95% CI: 0.93, 1.92; P-trend = 0.05) in women with alcohol intakes of 5 to <15 g/d, and 0.99 (95% CI: 0.60, 1.65; P-trend = 0.82) in women with alcohol intakes ≥15 g/d (P-interaction = 0.02). However, a higher intake of alcohol did not modify the positive association between GI and T2D (P-interaction = 0.76).
Conclusion: Our findings suggest that a higher alcohol intake (≥15 g/d) attenuates the positive association between GL and T2D incidence.


オリーブオイルの安全性と心血管系への利点(2011/8/16)
http://koujiebe.blog95.fc2.com/blog-entry-1775.html

Popular weight-loss diets: from evidence to practice
http://www.nature.com/nrcardio/journal/v4/n1/full/ncpcardio0726.html
Nature Reviews Cardiology 4, 34-41 (January 2007)
The increasing number of overweight and obese individuals has become one of the leading public health concerns in many countries around the world. Concomitant with this increase in the prevalence of obesity has been the rise in the number of weight-loss diets, many of which alter macronutrient composition, but with the majority focused on carbohydrate restriction. Low-carbohydrate diets are attractive because they promise rapid weight loss without having to count calories and compromise the consumption of many palatable foods. By contrast, traditional dietary recommendations for weight loss endorse a fat-restricted and calorie-restricted diet high in complex carbohydrates. Evidence indicates that low-carbohydrate diets could be better in terms of short-term weight loss relative to traditional low-fat diets, but little is known about their long-term utility and safety. Diets based on the traditional Mediterranean dietary pattern are becoming increasingly popular because of their healthful benefits, particularly regarding cardiovascular outcomes. Mediterranean diets encourage consumption of a variety of palatable foods, optimizing adherence and sustainability. In this Review we discuss the current evidence on the efficacy of low-fat, low-carbohydrate and Mediterranean dietary patterns for weight loss, their potential mechanisms of action and important clinical considerations.


 
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